top of page
Jan Jacob Bos

Jan Jacob Bos

Grafvak:

29

geboren: 15 september 1920 te Amersfoort
overleden: 6 februari 1945 te Hoogkarspel, 24 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: aanstaand planter
geloof: protestant, maar buitenkerkelijk
vindplaats: gedenksteen 1

Ik wist de taak die ik begon een taak van moeiten zwaar

Achtergrond

Jan Bos deed in juli 1943 eindexamen Indische Cultuur aan de Rijkstuinbouwschool in Boskoop. Daarna dook hij onder op een boerderij.

Verzetsactiviteiten

Vanaf begin 1944 was hij als koerier betrokken bij het vervalsingswerk van de Persoonsbewijzencentrale in Amsterdam. Bos vervoerde onder andere papieren, stempels, Ausweise en persoonsbewijzen naar en van vervalsers, clichémakers, drukkers en kantoren. Daarnaast hield hij zich bezig met het verspreiden van het illegale blad De Vrije Kunstenaar.


In september 1944 werd hij lid van de Binnenlandse Strijdkrachten. In deze periode was hij ondergedoken bij zijn verzetscontacten de graficus/fotograaf Brusse en de fotografe Eva Besnyö in Amsterdam.

Arrestatie en moord

Op 5 januari 1945, tijdens de hongerwinter, nam Bos, samen met onder meer zijn oudere broer Paul, deel aan een gewapende overval op Chocolade- en Suikerwarenfabriek Klene & Co. in Amsterdam om een grote partij suiker te bemachtigen. Omdat de echtgenote van de conciërge van Klene vermoedde dat er een inbraak plaats vond, waarschuwde zij de politie. Toen deze arriveerde, volgde een vuurgevecht waarbij één van de overvallers werd gedood en de anderen gearresteerd. De broers Bos werden overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 6 februari 1945 werd hij samen met vier anderen, onder wie zijn broer Paul, in Hoogkarspel doodgeschoten. De fusillade was een represaille voor de gewelddadige bevrijding van een aantal mensen uit de omgeving van Hoogkarspel die illegaal bomen hadden gerooid om aan brandstof te komen. De lichamen werden in een massagraf in de duinen bij Overveen provisorisch begraven.

bottom of page