top of page
Jan Dol

Jan Dol

Grafvak:

20

geboren: 28 oktober 1916 te Den Helder
overleden: 17 februari 1945 te Halfweg, 28 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: matroos 1e klasse, leerling-vlieger bij de Koninklijke Marine en brandwacht/bankwerker bij de Rijkswerf Willemsoord te
en Helder
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 3

Rust zacht lieve man en pappie, zoon en broer

Achtergrond

Jan Dol was geboren en getogen in Den Helder. In 1941 trouwde hij hier. Van 1933 tot 15 juli 1940 was hij in dienst bij de Koninklijke Marine. Uiteindelijk werd hij leerling-vlieger in de rang van matroos 1e klasse.


In juli 1940 werd hij op wachtgeld gesteld. In november 1940 kreeg hij een aanstelling bij de Rijkswerf Willemsoord in Den Helder. Hier werkte hij tot oktober 1944, eerst als brandwacht, daarna als halfvakman/bankwerker.

Verzetsactiviteiten

In september 1944 sloot Dol zich aan bij de Stoottroep Den Helder-Anna Paulowna, van de (BS). Hier leerde hij met een stengun om te gaan. Tevens gaf hij aan een kleine groep medeleden les in het morse-seinen.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad door een met de NSB sympathiserende dorpsgenoot verrichtte de Hafenüberwachungsstelle uit Den Helder op maandag 5 februari 1945 op diverse adressen in Anna Paulowna een overval. Naast drie kwartiergevers en vijftien buitenstaanders, werden twaalf leden van de stoottroep gearresteerd, onder wie Dol. Zij werden overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 17 februari 1945 werd hij in Halfweg met negen anderen, onder wie zeven leden van zijn stoottroep gefusilleerd als represaille voor een door het verzet met een lading springstof gepleegde aanslag op de spoorlijn Amsterdam-Haarlem. Tezamen met zijn lotgenoten werd hij begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.


Tien dagen later werd zijn enig kind één jaar. De verrader werd op 31 maart 1945 door het verzet vermoord.

bottom of page