top of page
Jan Cornelis Hendrik Fleer

Jan Cornelis Hendrik Fleer

Grafvak:

39

geboren: 27 maart 1921 te Amsterdam
overleden: 2 maart 1945 te Varsseveld, 23 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student Kweekschool te Amsterdam
geloof: geen
vindplaats: een massagraf op de Algemene begraafplaats te Varsseveld

Het vaderland getrouw bleef hij tot in de dood

Achtergrond

Jan Fleer en zijn anderhalf jaar jongere broer Max werden door hun moeder, een overtuigd communiste, opgevoed. Na hun hbs-tijd studeerden de broers aan de Hervormde Kweekschool in Amsterdam.

Verzetsactiviteiten

Vanaf najaar 1940 leverden de broers Fleer kopij voor het illegale communistische blad De Waarheid en stencilden dit thuis in grote hoeveelheden. Met hun moeder brachten zij de stencils rond in Amsterdam-West.


Vanaf 1944 verspreidden zij eveneens het illegale blad Ons Volk; den vaderlant ghetrouwe. In 1943-1944 verzorgden de broers het technische apparaat van De Waarheid in sectie West. Daarnaast bezorgden zij bonkaarten bij onderduikers.


In december 1944 vertrok het gezin Fleer in verband met de slechte voedselsituatie in Amsterdam naar een familielid in het Overijsselse Slagharen.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad werd het hele gezin in januari 1945 als ‘communisten’ gearresteerd. Tijdens verhoren in het Huis van Bewaring in Almelo werden beide broers ernstig mishandeld. Op 20 februari werd Fleer naar de gevangenis van de Sicherheitspolizei in Doetinchem, De Kruisberg, gebracht.


Op 2 maart 1945 werd hij naar een weiland buiten Varsseveld gebracht. Hier werd hij met 45 anderen, onder wie zijn vader, gefusilleerd. De fusillade was een represaille voor het ophangen van vier gevangen genomen Duitse militairen door het verzet.


Eind januari 1948 werd hij met zijn broer Max herbegraven op de Eerebegraafplaats in Bloemendaal.

bottom of page