top of page
Jan Cornelis Gerardus Eshuijs

Jan Cornelis Gerardus Eshuijs

Grafvak:

30

geboren: 1 december 1912 te Wormerveer
overleden: 23 februari 1944 in het duingebied bij Overveen, 31 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: kapper
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 5

Zijn liefde voor de vrijheid werd hem noodlottig

Achtergrond

Jan Eshuijs had een eigen kapperszaak in Koog aan de Zaan.

Verzetsactiviteiten

Eshuijs verleende in de loop van de oorlog hulp aan onderduikers door onderduikadressen te zoeken en enkelen te voorzien van bonkaarten en geld.


In de loop van 1943 kwam Eshuijs in contact met leden van de verzetsgroep Koog-Bloemwijk. Hij nam niet deel aan de overvallen van de verzetsgroep, omdat deze meestal in de vooravond werden gepleegd. Als zelfstandig kapper kon hij zich op deze tijd niet vrij maken. Wel fungeerde zijn woning als vergaderplaats van de verzetsgroep, voor opslag voor buitgemaakte goederen en als overnachtingsplaats voor groepsleden. Ook verbleven enkele geallieerde piloten enige dagen in zijn woning.


In januari 1944 was Eshuijs betrokken bij een poging op een werf in Zaandam een vrachtschip dat in aanbouw was voor de Wehrmacht in brand te steken.

Arrestatie en moord

Na op 24 januari 1944 door de Sicherheitspolizeite zijn gearresteerd, werd hij achtereenvolgens ingesloten in het politiebureau in Zaandam, de gevangenis aan de Amstelveenseweg en het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam.


Door het Polizeistandgericht in Amsterdam werd hij met zes anderen, onder wie leden van zijn verzetsgroep, ter dood veroordeeld. Op 23 februari 1944 werden de zeven mannen in de duinen bij Overveen gefusilleerd.

bottom of page