top of page
Jacques Bak

Jacques Bak

Grafvak:

9

geboren: 2 april 1922 te Amsterdam
overleden: 7 februari 1945 te Amsterdam, 22 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: kantoorbediende/boekhouder te Amsterdam
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 1

Gevallen door wreed geweld

Achtergrond

Jacques Bak (ook: Jan of Jack) was vanaf augustus 1939 als kantoorbediende werkzaam bij het Amsterdamse accountantsbureau Tekelenburg & Van Til. Vanaf medio 1942 werkte hij bij de NV Deutsche Möbel Werkstätte in Amsterdam. In zijn vrije tijd was hij actief als loods bij de zeeverkenners.

Verzetsactiviteiten

In het najaar van 1944 werd Bak lid van de Amsterdamse groep Bataljon Three Castles van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS). Deze groep was speciaal gericht op het rond de aanstaande bevrijding bezetten en beschermen van drie belangrijke gebouwen in het centrum van Amsterdam: het Koninklijk Paleis op de Dam, het Hoofdpost- en telegraafkantoor en het Geldkantoor (bureau van de ontvanger van directe belastingen). De leden van de groep hielden zich hoofdzakelijk bezig met schietoefeningen. Daarnaast verrichtte Bak koeriersdiensten voor de BS.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad van een oud-groepslid, die meende dat Bak een belangrijke positie had in de Raad van Verzet - een koepelorganisatie van het verzet - werd hij in de ochtend van 9 januari 1945 op zijn kantoor gearresteerd door de Sicherheitspolizie. Hij werd overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 7 februari 1945 werd hij samen met vier anderen aan de Amsteldijk in Amsterdam gefusilleerd als represaille voor de aanslag op de NSB-er Feitsma, procureur generaal bij het Amsterdamse Gerechtshof. Na de terechtstelling werden zij provisorisch begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.

bottom of page