top of page
Jacobus Stevense

Jacobus Stevense

Grafvak:

31

geboren: 12 november 1918 in Kruiningen
overleden: 25 april 1945 in Amsterdam, 26 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: handelaar, typograaf en schipper/matroos in Amsterdam
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 3

Wel verloren maar niet vergeten

Achtergrond

Ko Stevense had communistische sympathieën. Voor de oorlog verhuisde hij van Zuid-Beveland naar Amsterdam, waar hij enige tijd een leesbibliotheek had en een jaar werkte als typograaf bij een drukkerij. In 1942 werd hij in het kader van de arbeidsinzet verplicht tewerkgesteld in Duitsland. Toen hij met verlof terugkeerde in Amsterdam, besloot hij niet terug te gaan, maar onder te duiken.

Verzetsactiviteiten

Vanaf 1943 was Stevense in de Haarlemmerpoortbuurt en de binnenstad betrokken bij activiteiten van het communistische Solidariteitsfonds dat financiële en materiële steun gaf aan slachtoffers van de oorlog.


In juli 1944 sloot hij zich aan bij een sabotagegroep van de Raad van Verzet; een koepelorganisatie van het verzet. Deze groep stond onder leiding van de communist Durk Wolters. Stevense nam deel aan verschillende sabotageactiviteiten.


Hij verbleef regelmatig op het onderduikadres van Wolters, op de zolderverdieping van een huis aan de Bloemgracht, maar zat soms ook ondergedoken op andere adressen.

Arrestatie en moord

Kort nadat Stevense met een groepsgenoot in de vroege ochtend van 25 april 1945 op de Bloemgracht was aangekomen om Wolters verslag te doen van een door hen uitgevoerde geslaagde overval op een NSB’er werden zij door de Sicherheitspolizei overvallen en alle drie doodgeschoten.


Diezelfde ochtend nog werden zij in een gezamenlijk graf begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page