top of page
Jacobus Lambertus Hordijk

Jacobus Lambertus Hordijk

Grafvak:

34

geboren: 5 september 1920 te Utrecht
overleden: 7 januari 1945 te Limmen, 24 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: metselaar te Utrecht
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 1

Co rust in vrede tot weerziens. Je ouders en zuster

Achtergrond

Co Hordijk was tijdens de Duitse inval in de meidagen van 1940 dienstplichtig soldaat. Hierna werkte hij weer in het metselaarsbedrijf van zijn vader in Utrecht. In 1943 weigerde hij terug te keren in krijgsgevangenschap, hetgeen de Duitsers toen van alle Nederlandse oud-militairen eisten.

Verzetsactiviteiten

Na de oprichting van een afdeling van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) in Utrecht sloot Hordijk zich hierbij aan. Hij bracht maandelijks bonkaarten, zegels en geld naar onderduikers in de wijk Zuilen. Tevens zocht hij adressen en werk voor nieuwe onderduikers, waarschuwde voor razzia’s en verrichtte koeriersdiensten. Naast dit werk voor onderduikers verspreidde hij het illegale blad Voor God en den Koning.


In 1944 werd Hordijk lid van de Binnenlandse Strijdkrachten. Hij hielp met de werving van manschappen voor de Vliegende Brigade, was groepscommandant en verzamelde wapens, die hij bij zijn ouders verborg.

Arrestatie en moord

Als gevolg van de arrestatie van een door hem verzorgde onderduiker op 1 december 1944, werd Hordijk de volgende dag thuis aangehouden door Landwachters (leden van een pro-Duitse Nederlandse paramilitaire organisatie). Tijdens de huiszoeking werd in zijn jas een geladen pistool aangetroffen.


Op 3 januari 1945 werd hij van de Strafgevangenis in Utrecht overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Vier dagen later werd hij in Limmen met negen anderen doodgeschoten als represaille voor het doden van een Duitse dienstplichtige soldaat door het verzet. De tien lichamen werden in een massagraf in de duinen bij Overveen begraven.

bottom of page