top of page
Jacobus Jozef Heijdra

Jacobus Jozef Heijdra

Grafvak:

30

geboren: 9 augustus 1918 in Den Haag
overleden: 23 februari 1944 in het duingebied bij Overveen, 25 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: wachtmeester in Amsterdam en terrein-controleur in Wormerveer
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 5

R.I.P. Leven is moeilijk, sterven eenvoudig Haat niet maar hebt lief

Achtergrond

Koos Heijdra vocht tijdens de Duitse inval in mei 1940 als sergeant bij de Grenadiers in Scheveningen. Hierna was hij in dienst van de marechaussee en het Amsterdamse politiekorps.


In 1942 kreeg hij opdracht om Joodse landgenoten uit hun huizen te halen. Hij weigerde dit en kreeg een week verzwaard arrest. Naar aanleiding hiervan nam hij ontslag en dook in de Zaanstreek onder. Hier werkte hij illegaal als terrein-controleur bij een zeepfabriek in Wormerveer.

Verzetsactiviteiten

Enige tijd nadat hij was ondergedoken, sloot Heijdra zich aan bij de verzetsgroep Koog-Bloemwijk, waarin hij een leidende rol kreeg.


Hij werkte mee aan het vervoer naar onderduikadressen van (Joodse) onderduikers en bij Urk neergekomen geallieerde piloten. In 1943 was hij betrokken bij de bevrijding van twee gewonde verzetslieden uit het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam. De bevrijding van een medewerker van het illegale blad Trouw mislukte helaas. Ook nam Heijdra deel aan de overval op het politiebureau en distributiekantoor van Oegstgeest op 9 november 1943, waarbij duizenden bonkaarten en honderden blanco persoonsbewijzen werden buitgemaakt.


In januari 1944 was hij betrokken bij het in brand steken van een voor het Duitse leger bestemd schip in Zaandam en bij een overval op het postkantoor van Purmerend.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad door een V-mann (een Vertrauensmann die infiltreerde in verzetsgroepen om deze te verraden) werd Heijdra op 22 januari 1944 in Amsterdam door de Sicherheitspolizei gearresteerd. Na ter dood te zijn veroordeeld werd hij op 23 februari 1944 met zes andere leden van zijn verzetsgroep gefusilleerd in de duinen bij Overveen.

bottom of page