top of page
Jacobus Gerardus Stil

Jacobus Gerardus Stil

Grafvak:

26

geboren: 13 maart 1906 in Amsterdam
overleden: 16 juli 1944 in het duingebied bij Overveen, 38 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: musicus, kunstschilder en koopman in Amsterdam
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 4

In deez’ ongerepte natuur viel ook jij door het nazivuur

Achtergrond

Jacques Stil woonde in Amsterdam en was scheepstimmerman. In 1930 raakte hij invalide en kon niet meer als timmerman werken. Sindsdien voorzag hij in zijn onderhoud als slagwerker in diverse bands, kunstschilder en koopman in tweedehands artikelen en antiquiteiten.

Verzetsactiviteiten

Vanaf de eerste razzia’s op Joden in Amsterdam hielp Stil kinderen en ouderen met onderduiken. Zo hielp hij ook de mensen uit bejaardentehuis De Joodsche Invalide dat op 1 maart 1943 door de bezetter werd ontruimd.


Stil was medewerker van zowel de Persoonsbewijzencentrale die onder meer persoonsbewijzen vervalste voor onderduikers, als van de Raad van Verzet; een koepelorganisatie van het verzet. Voor deze organisaties vervoerde hij persoonsbewijzen, bonkaarten, zegels en illegale lectuur.


Na te zijn toegetreden tot de knokploeg Amsterdam-West nam hij deel aan diverse overvallen op distributiekantoren.

Arrestatie en moord

Stil deed met vier leden van zijn knokploeg in de nacht van 14 op 15 juli 1944 mee aan de tweede mislukte bevrijdingsactie op het Huis van Bewaring in Amsterdam waar veel verzetsmensen gevangen zaten. Hij raakte gewond tijdens een schotenwisseling met de Sicherheitspolizei op de binnenplaats van het complex en werd gearresteerd.


De volgende dag werd hij met veertien andere verzetsmensen in de duinen bij Overveen doodgeschoten en in een massagraf begraven. Onder de gefusilleerden waren een groot aantal van degenen die hij de dag daarvoor nog getracht had te bevrijden.

bottom of page