top of page
Jacobus Cornelis Rudolf van Eijk

Jacobus Cornelis Rudolf van Eijk

Grafvak:

3

geboren: 2 december 1923 te Amsterdam
overleden: 12 maart 1945 te Amsterdam, 21 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student economie te Amsterdam
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 3

Rust zacht, lieve Ko

Achtergrond

Ko van Eijk woonde bij zijn ouders in Amsterdam. Hij studeerde vanaf september 1941 economie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was een actief sportman en deed zowel aan voetbal, als aan tennis en tafeltennis.

Verzetsactiviteiten

In Amsterdam-Zuid was Van Eijk aangesloten bij een knokploeg. Via deze contacten verzorgde hij bonkaarten voor onderduikers.


In juli 1944 richtte hij met anderen het dagelijks verschijnende illegale blad De Wegwijzer op. Als hoofdredacteur wilde Van Eijk een neutraal blad maken zonder binding aan een politieke partij. Om praktische redenen fuseerde het blad op 17 februari 1945 met het gelijkgezinde illegale blad Radio-Oranje; orgaan voor strijdend Nederland.

Arrestatie en moord

Op 28 februari 1945 werd Van Eijk met één van de medeoprichters van De Wegwijzer gearresteerd en overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Zijn vader probeerde hem vrij te krijgen door een losgeld van tienduizenden guldens te betalen. Het geld was bijeen gebracht via leningen bij familie en vrienden. Hij bleek echter met een afperser te maken te hebben. Ko van Eijk werd niet, zoals beloofd, weggevoerd naar een dorp bij Assen, maar op 12 maart 1945 in Amsterdam met 29 anderen doodgeschoten.


De fusillade was een represaille voor de moord op Ernst Wehner, Kriminaloberassistent bij het Einsatzkommando Amsterdam. De lichamen van de 30 gefusilleerden werden provisorisch begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.

bottom of page