top of page
Jacobus Antonius Roman

Jacobus Antonius Roman

Grafvak:

20

geboren: 7 maart 1913 in Leiden
overleden: 27 februari 1945 in Amsterdam, 31 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: kwartiermeester bij de Koninklijke Marine en verpleger bij de Gemeentelijke Luchtbeschermingsdienst in Den Helder
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 3

Rust zacht geliefde man en papa

Achtergrond

Koos Roman was van 1931 tot juli 1940 als kwartiermeester in dienst van de Koninklijke Marine. Na de capitulatie in mei 1940, kreeg hij wachtgeld. Van maart 1942 tot december 1944 werkte hij als verpleger bij de Gemeentelijke Luchtbeschermingsdienst.

Verzetsactiviteiten

Roman sloot zich in de herfst van 1944 aan bij de Stoottroep Den Helder-Anna Paulowna van de Binnenlandse Strijdkrachten. Binnen deze stoottroep werden gewapende secties geformeerd, die onderverdeeld werden in drie groepen. Roman werd commandant van één van de groepen in sectie I.


Hij gaf wapeninstructie en EHBO-lessen aan de leden van zijn groep en was betrokken bij overvallen op zwarthandelaren.

Arrestatie en moord

Bij invallen op 5 februari 1945 op diverse adressen in Anna Paulowna werd Roman met andere leden van de stoottroep en enkele onderduikers gearresteerd. Hij werd de volgende dag overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 27 februari 1945 werd Roman met vier anderen, onder wie leden van zijn stoottroep, als represaille voor de aanslag op een hogere Duitse ambtenaar op de Amsteldijk in Amsterdam gefusilleerd. Met zijn lotgenoten kreeg hij een massagraf in de duinen bij Overveen.

bottom of page