top of page
Jacob Melkman

Jacob Melkman

Grafvak:

1

geboren: 13 augustus 1902 in Amsterdam
overleden: 5 februari 1943 op de Leusderheide, 40 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: reclame-adviseur en vertegenwoordiger in Amsterdam
geloof: joods
vindplaats: Leusderheide

Hij viel in de strijd voor vrijheid en recht

Achtergrond

Jaap Melkman was vertegenwoordiger in elektrische apparaten. Hij was van joodse afkomst en lid van de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP), de voorloper van de PvdA.

Verzetsactiviteiten

In de herfst van 1940 zette Melkman in Amsterdam een stencil- en verspreidingsorganisatie op voor het illegale blad de Nieuwsbrief van Pieter ’t Hoen en later voor de illegale socialistische krant Het Parool. Zelf was Melkman een van de hoofdverspreiders.


Via zijn SDAP-contacten wist hij mensen te vinden die de hoofdeditie van Het Parool wilden stencilen. In deze periode had dit blad een oplage van 3.000 tot 4.000 exemplaren.

Arrestatie en moord

Nadat enkele leden van de verspreidingsorganisatie half september 1941 waren gearresteerd, werd Melkmans naam bekend bij de Amsterdamse Sicherheitspolizei. Niet lang hierna vond een inval plaats in zijn woning. Melkman, die op dat moment niet thuis was, dook onder. Op 1 februari 1942 werd hij op zijn onderduikadres gearresteerd.


Na gevangenschap in Amsterdam, Scheveningen, Amersfoort en Vught werd hij op 19 december 1942 ter dood veroordeeld met zestien andere Parool-mannen. Op 5 februari 1943 werd hij met negentien verzetsmensen, onder wie dertien leden van de Paroolgroep op de Leusderheide gefusilleerd.


Op 19 december 1945 werd de Paroolgroep in grafvak 1 van de Eerebegraafplaats herbegraven.

bottom of page