top of page
Jacob Jan Hamelink

Jacob Jan Hamelink

Grafvak:

22

geboren: 24 juli 1902 in Kruiningen
overleden: 18 oktober 1942 in Rotterdam, 40 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: autogeen-lasser in de Centrale Werkplaats van de NS in Haarlem
geloof: geen
vindplaats: Noorderbegraafplaats te Haarlem

Hij viel voor menselijkheid, gerechtigheid en vrijheid

Achtergrond

Jaap Hamelink zette zich sterk af tegen het werken voor de bezetter. Vanaf het begin van de bezetting spoorde hij zijn collega’s aan om het arbeidstempo te verlagen en de ‘bazen’ om de controles te matigen. In het hele land riep hij NS-medewerkers op de gelijkgeschakelde spoorwegvakbond te verlaten.


In 1941 riep hij het NS-personeel op deel te nemen aan de Februaristaking. Op verdenking deze staking mede te hebben georganiseerd, werd hij gearresteerd, maar korte tijd later vrijgelaten. Uit principieel bezwaar nog langer voor de bezetter te werken, nam hij in september 1941 ontslag.

Verzetsactiviteiten

Hamelink begon zijn verzetsactiviteiten met het organiseren van huiskamerbijeenkomsten. Hierin bracht hij mensen met verschillende politieke en godsdienstige overtuiging samen. Uit deze bijeenkomsten groeide een landelijke verzetsgroep.


Vanaf februari 1942 gaf Hamelink het illegale blad De Kern uit. Hierin protesteerde hij vooral tegen het inzetten van werklozen voor Duitse bouwactiviteiten. Daarnaast verspreidde zijn groep het illegale blad Verzet. Dit orgaan voor de nationale bevrijding stond onder redactie van de socialist Koos Vorrink.


Hamelink behoorde tot de eersten die persoonsbewijzen van Joden vervalsten. Hij deed dit door de ‘J’ ervan te verwijderen. In zijn woning verbleven ook Joodse onderduikers.

Arrestatie en moord

Op 18 oktober 1942 gaf Hamelink leiding aan een vergadering in Rotterdam om het Nederlands verzet beter te organiseren. De vergadering bleek verraden te zijn door een kennis van één van de deelnemers. ‘Foute’ rechercheurs van de Rotterdamse politie vielen de vergadering binnen. Hamelink trok een revolver en werd direct doodgeschoten.


Zijn lichaam werd op de Noorderbegraafplaats in Haarlem begraven. Op 21 november 1945 werd Hamelink herbegraven op de Eerebegraafplaats.

bottom of page