top of page
Hugo van Lennep

Hugo van Lennep

Grafvak:

39

geboren: 17 april 1913 in Salatiga op Java, Nederlands-Indië
overleden: 17 februari 1945 op de Waalsdorpervlakte, 31 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student bouwkunde in Delft
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: Waalsdorpervlakte

Zalig de zuiveren van hart want zij zullen God zien. Matth.

Achtergrond

Hugo van Lennep was tijdens de Duitse inval in mei 1940 gemobiliseerd en sergeant bij de Zoeklichtafdeling tegen Luchtdoelen. Deze eenheid had tot taak het vliegveld Ypenburg bij Den Haag te beschermen. Na de capitulatie keerde hij terug naar Delft om aan de Technische Hogeschool (nu TU-Delft) zijn studie tot bouwkundig ingenieur voort te zetten.


In het voorjaar van 1943 weigerde hij de loyaliteitsverklaring te tekenen. Dit eiste de bezetter van studenten om verder te kunnen studeren. Korte tijd later gaf hij ook geen gevolg aan oproepen voor tewerkstelling en om als oud-militair terug te keren in krijgsgevangenschap en dook onder in Den Haag.

Verzetsactiviteiten

Op zijn onderduikadres vervaardigde Van Lennep radiozenders voor verschillende illegale groepen. Daarnaast was hij betrokken bij het publiceren van het door de illegale uitgeverij De Bezige Bij uitgegeven boekje De Moffenspiegel. Artistiek aangelegd als hij was, maakte hij hiervoor tekeningen en anti-Duitse spotprenten.


In december 1944 probeerde hij tweemaal tevergeefs om de grote rivieren over te steken naar het al bevrijde Zuid-Nederland.

Arrestatie en moord

Bij een derde poging op 6 of 9 januari 1945 werd Van Lennep bij Dubbeldam gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis het Oranjehotel in Scheveningen. Op 17 februari 1945 werd hij met de twee mannen met wie hij had getracht naar het zuiden te ontkomen en een onbekend gebleven persoon op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd. De lichamen werden daar in een grafkuil begraven.


Op 25 april 1947 werd Van Lennep herbegraven op de Eerebegraafplaats.

bottom of page