top of page
Herman Jan Meinardi

Herman Jan Meinardi

Grafvak:

1

geboren: 19 juni 1913 in Vledderveen
overleden: 5 februari 1943 op de Leusderheide, 29 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: arbeidscontractant in Den Haag
geloof: geen
vindplaats: Leusderheide

Het echte gaat nooit voor het nageslacht verloren. Goethe

Achtergrond

Herman Meinardi werkte als arbeidscontractant bij het Rijksbureau voor Metalen in Den Haag.

Verzetsactiviteiten

Vanaf eind 1941 verspreidde Meinardi het illegale blad Vrijheid. Dit was een Haagse uitgave van het illegale blad Het Parool. Doel van dit Haagse kopblad was om het vervoer van grote hoeveelheden Parool-exemplaren vanuit Amsterdam naar elders te vermijden. Om de Duitsers op een dwaalspoor te brengen had men deze uitgave de naam Vrijheid gegeven.


De distributie van het blad vond plaats vanuit de woning van de leider van de Paroolgroep in Den Haag, Lans. Hier haalde Meinardi de exemplaren die hij verspreidde.

Arrestatie en moord

Op 13 februari 1942 werd Meinardi aangehouden, omdat zijn naam als bezorgadres van illegale brochures voorkwam in een schrift van de op 2 februari gearresteerde Lans. Meinardi werd gevangen gezet in het zogenaamde Oranjehotel in Scheveningen en daarna in de kampen Amersfoort en Vught. Op 19 december 1942 werd hij ter dood veroordeeld met zestien andere Parool-mannen.


Kort voordat zijn gratieverzoek werd afgewezen, trouwde hij op 1 februari 1943 in de gevangenis met zijn verloofde P.C. Valk. Vier dagen later werd hij met negentien andere verzetsmensen, onder wie leden van de Paroolgroep op de Leusderheide gefusilleerd.


Op 19 december 1945 werd de Paroolgroep in grafvak 1 van de Eerebegraafplaats herbegraven.

bottom of page