top of page
Henry van Ees

Henry van Ees

Grafvak:

23

geboren: 12 juli 1922 in Den Haag
overleden: 6 juni 1944 in het duingebied bij Overveen, 21 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: leerling-toneelspeler in Den Haag
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 6

Toen hem de groote regisseur een rol toedeelde, was hij bereid

Achtergrond

Hans van Ees was leerling-toneelspeler bij het Residentie Tooneel in Den Haag. In februari 1942 weigerde hij zich als lid van de Kultuurkamer op te geven. Hier moesten alle kunstenaars, schrijvers, muzikanten en podiumartiesten zich bij aansluiten, wilden zij hun beroep kunnen blijven uitoefenen. Om aan inkomsten te komen, ging hij werken bij de Veehouderij Centrale.


In oktober 1942 weigerde hij ook te voldoen aan een oproep voor dienstneming in de Nederlandse Arbeidsdienst en dook onder. Als onderduiker kreeg hij financiële steun van het Kunstenaarsverzet.

Verzetsactiviteiten

Medio 1943 sloot Van Ees zich aan bij het verzet in de regio Leiden. Hij verzorgde onderduikers, vervalste persoonsbewijzen en papieren, onderhield contacten met ambtenaren van overheidsinstellingen en verrichtte koeriersdiensten.


In april 1944 was hij betrokken bij een overval op een garage van een lid van de Sicherheitsdienst in Leiden. Hierbij werd een auto ontvreemd. Tevens was hij betrokken bij een overval op een bouwonderneming in Rijswijk die voor het Duitse leger werkte.

Arrestatie en moord

Op zondagavond 30 april 1944 belde Van Ees, met twee anderen van zijn verzetsgroep aan bij een woning in Rijpwetering, die dienst deed als distributiekantoor. Door de bewoners te gijzelen zou een tweede ploeg de volgende ochtend de kluis kunnen kraken. De kantoorhouder wist echter het wapen van de overvallers te bemachtigen en hen het huis uit te sturen.


Korte tijd later werden zij in Oude Wetering door een Nederlandse marechaussee aangehouden en vastgezet, waarna deze de Sicherheitspolizei in Rotterdam waarschuwde. Op 6 juni 1944 werden de drie mannen gefusilleerd in de duinen bij Overveen.

bottom of page