top of page
Henri Hugo Geul

Henri Hugo Geul

Grafvak:

33

geboren: 12 mei 1916 te Blora (Java, Nederlands-Indië)
overleden: 1 oktober 1943 in het duingebied bij Overveen, 27 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: leraar lichamelijke oefening te Amsterdam
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 5

Liefde overwint alles

Achtergrond

Hans Geul nam in mei 1940 als dienstplichtig korporaal deel aan de strijd tegen de Duitsers. Na de capitulatie ondernam hij een poging naar Engeland te ontkomen, die helaas mislukte.


Na het voltooien van zijn studie aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam werd hij gymnastiekleraar bij de St. Vincentiusscholen. Omdat hij niet wilde voldoen aan de oproep van de Duitsers aan Nederlandse militairen in 1943 om terug te keren in krijgsgevangenschap, werd hij ontslagen en dook onder.

Verzetsactiviteiten

Medio 1943 sloot Geul zich aan bij de verzetsgroep CS-6 in Amsterdam. Op 22 juli 1943 nam hij deel aan de liquidatie van de tandarts en medewerker van de Sicherheitspolizei De Jonge Cohen door Sape Kuiper, eveneens lid van de verzetsgroep.

Arrestatie en moord

Bij toeval was de laatste patiënt van de tandarts een Nederlandse politieman. Toen hij de schoten hoorde, greep hij direct in en zorgde voor de arrestatie van Geul en Kuiper. Tijdens verhoren werd Geul ernstig mishandeld en gedurende zijn gevangenschap dag en nacht geboeid aan zijn krib. De arrestatie van Geul en Kuiper had een golf van arrestaties van leden van de verzetsgroep CS-6 tot gevolg.


Op 30 september 1943 werd hij door het Polizeistandgericht in Amsterdam, na een meer dan tien uur durende zitting, ter dood veroordeeld, samen met 18 andere leden van de opgerolde verzetsgroep CS-6 onder wie Kuiper. De volgende dag werden zij in de duinen bij Overveen gefusilleerd en daar in een massagraf begraven.

bottom of page