top of page
Hendrikus Johannes Antonius Christiaan Wittebol

Hendrikus Johannes Antonius Christiaan Wittebol

Grafvak:

6

geboren: 18 januari 1920 in Capelle in Noord Brabant
overleden: 16 mei 1944 in het duingebied bij Overveen, 24 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: 1e ambtenaar ter secretarie in Kantens in Groningen
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 5

Wees getrouw tot den dood, en ik zal u geven de kroon des levens

Achtergrond

Henk Wittebol werkte op de secretarie van de Groningse gemeente Kantens.

Verzetsactiviteiten

In samenwerking met de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers gaf Wittebol in Kantens hulp aan onderduikers. Hij zorgde voor onderduikadressen, verschafte bonkaarten en vervalste persoonsbewijzen. Daarnaast verspreidde hij illegale lectuur.


Als eerste ambtenaar van de secretarie kon hij regelmatig telefoongesprekken van de NSB-burgemeester J. de Graaf afluisteren. Hierdoor kon hij verzetsmensen en onderduikers tijdig waarschuwen als er gevaar dreigde. Ook voorzag hij het verzet van officiële formulieren, zegels en een gemeentestempel.

Arrestatie en moord

Begin 1944 gaf hij een lid van een plaatselijk knokploeg de kluissleutel van het gemeentehuis om na te maken. Met de duplicaatsleutel werd in de nacht van 26 op 27 januari de gemeentekluis gekraakt. Diezelfde dag werd Wittebol door de Sicherheitspolizei gearresteerd als verdachte van deelname aan de overval.


Hij werd gevangen gezet in Groningen en op 15 mei 1944 overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam. Hier werd Wittebol met drie andere verzetsmensen, waarvan één ook afkomstig uit Kantens, door een Polizeistandgericht ter dood veroordeeld. De volgende dag werden zij in de duinen bij Overveen gefusilleerd en in een gezamenlijk graf begraven.

bottom of page