top of page
Hendrik Pieter Heinen

Hendrik Pieter Heinen

Grafvak:

23

geboren: 28 november 1914 te Eibergen
overleden: 6 juni 1944 in het duingebied bij Overveen, 29 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: typograaf/boekverkoper/fotograaf te Eibergen
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 6

In leven en in sterven ben ik eigendom van Jezus Christus

Achtergrond

Henk Heinen werkte als typograaf en chef in de drukkerij van zijn vader in Eibergen.

Verzetsactiviteiten

Na de capitulatie begon Heinen met het drukken van anti-Duitse pamfletten. In oktober 1943 en februari 1944 werden de persen van Heinen gebruikt om voor de Achterhoek drie nummers van het illegale blad Trouw te drukken.


Voor het vervalsen van persoonsbewijzen en andere papieren maakte Heinen foto’s van onderduikers en piloten. Door dit werk voor de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers kwam hij in contact met de knokploeg Aalten en werd lid. In zijn woning in Eibergen werden illegale vergaderingen van de knokploeg gehouden. Ook verbleven er regelmatig onderduikers, geallieerde vliegers en gezochte verzetslieden.


Heinen was zijdelings betrokken bij de overvallen op de distributiekantoren van Borculo en Eibergen. Deze laatste overval vond vanuit zijn woning plaats. De overvallers droegen door zijn echtgenote uit een zwarte jurk vervaardigde maskers en de buitgemaakte bonkaarten werden tijdelijk bij hem opgeslagen.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad door de V-mann W. Markus (= een Vertrauensmann die infiltreerde in verzetsgroepen om deze te verraden) werd Heinen op de avond van 20 april 1944 door de Sicherheitspolizei in zijn woning gearresteerd en overgebracht naar Arnhem en kamp Vught.


Na op 2 juni ter dood te zijn veroordeeld, werd hij met 28 anderen, onder wie leden van zijn knokploeg, op 6 juni 1944 gefusilleerd in de duinen bij Overveen en daar in een massagraf begraven.


De verrader Markus werd in 1945 gearresteerd en kreeg een gevangenisstraf van achttien jaar opgelegd. In 1956 werd hij vrij gelaten.

bottom of page