top of page
Hendrik Kruizinga

Hendrik Kruizinga

Grafvak:

23

geboren: 13 oktober 1921 in Neede
overleden: 6 juni 1944 in het duingebied bij Overveen, 22 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: manufacturier in Neede
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 6

Zoo God voor ons is wie zal tegen ons zijn? Rom. 8:31

Achtergrond

Henk Kruizinga werkte bij zijn vader in diens manufacturenzaak in Neede.

Verzetsactiviteiten

Met zijn twee jaar oudere zuster verspreidde Kruizinga vanaf 1942 illegale lectuur. Zonder lid te zijn van een organisatie hielpen zij ook (Joodse) onderduikers.


In de loop van 1943 raakten zij betrokken bij het werk van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers in Neede en bleven in dit verband hulp verlenen aan onderduikers. Kruizinga vervalste grote aantallen persoonsbewijzen. Daarnaast was hij contactman voor de knokploeg Aalten en nam deel aan de overval op het distributiekantoor van Neede.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad door V-mann (is een Vertrauensmann die infiltreerde in verzetsgroepen om deze te verraden) W. Markus werd Kruizinga op 1 mei 1944 bij zijn ouders in Neede gearresteerd en overgebracht naar kamp Vught. Na ter dood te zijn veroordeeld, werd hij op 6 juni 1944 met 28 anderen, onder wie leden van zijn knokploeg, in het duingebied bij Overveen gefusilleerd.


De verrader Markus werd in 1945 gearresteerd en kreeg een gevangenisstraf van achttien jaar opgelegd. In 1956 werd hij vrij gelaten.

bottom of page