top of page
Hendrik Cornelis Swart

Hendrik Cornelis Swart

Grafvak:

27

geboren: 4 juni 1917 in Nieuwendam
overleden: 6 januari 1945 in Diemen, 27 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: chauffeur en magazijnbediende
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 1

Ter nagedachtenis aan onze lieven man en vader. Rust in vrede

Achtergrond

Henk Swart woonde met zijn gezin in Oostzaan. Hij werkte als magazijnbediende en vrachtwagenchauffeur.

Verzetsactiviteiten

Op een niet bekend tijdstip werd Swart lid van een plaatselijke groep van de Ordedienst; een landelijke illegale organisatie die voor een deel was ontstaan in militaire kringen. Later werd beweerd dat hij lid was geworden om zichzelf voordelen te verschaffen, zoals extra voeding.


In de nacht van 3 op 4 januari pleegde hij zonder daarvoor opdracht te hebben gekregen met twee anderen een overval op een veehouder in Oostzaan.

Arrestatie en moord

Nog dezelfde dag werd Swart gearresteerd en op last van de Ordnungspolizei ingesloten in het politiebureau van Zaandam. Twee uur later werd hij door de Sicherheitspolizei opgehaald en overgebracht naar het Huis van bewaring in Amsterdam. Hier werd hij op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Twee dagen later werd hij met vier anderen in Diemen doodgeschoten als represaille voor een door de illegaliteit uitgevoerde bomaanslag op de spoorlijn Amsterdam - Hilversum. Met zijn lotgenoten werd hij op bevel van de Duitsers begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.

bottom of page