Harm Hendrik Gerssen
Grafvak:
30
geboren: 6 april 1912 op Urk
overleden: 23 februari 1944 in het duingebied bij Overveen, 31 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: vishandelaar te Koog aan de Zaan
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 5
Psalm 110 en 142. God heeft mij welgedaan
Achtergrond
Harm Gerssen was tot begin 1942 fabrieksarbeider bij Stijfselfabriek De Bijenkorf in zijn woonplaats Koog aan de Zaan. Hierna vestigde hij zich als zelfstandig vishandelaar.
Verzetsactiviteiten
In de loop van de oorlog werd Gerssen lid van de verzetsgroep Koog-Bloemwijk. Deze hield zich bezig met overvallen om persoonsbewijzen en bonkaarten voor onderduikers te krijgen.
Op 9 november 1943 nam hij deel aan de overval op het politiebureau, distributiekantoor en raadhuis van Oegstgeest. Hierbij werden 14.000 bonkaarten, 283 blanco persoonsbewijzen, 1.500 zegels voor persoonsbewijzen en 1.447,- gulden buitgemaakt. Een deel van de bonkaarten werd in Urk gestempeld en gedistribueerd.
Op 11 januari 1944 deed hij mee aan de overval op het postkantoor in Purmerend. Hierbij werden distributiebescheiden en 22.000,- gulden meegenomen.
Eveneens in januari 1944 was hij betrokken bij een poging tot brandstichting in een vrachtschip dat voor de Duitse Wehrmacht in aanbouw was op de scheepswerf Czaar Peter in Zaandam. Daarnaast verleende hij hulp aan neergekomen geallieerde vliegers door hen te vervoeren, tijdelijk in zijn woning onderdak te bieden en over de grens te helpen.
Arrestatie en moord
Als gevolg van verraad door een V-mann (een vertrouwensman die infiltreerde in verzetsgroepen om deze te verraden) werd Gerssen op 22 januari 1944 in zijn woning door de Sicherheitspolizei gearresteerd.
Na ter dood te zijn veroordeeld werd hij op 23 februari 1944 met zes andere leden van zijn verzetsgroep gefusilleerd in de duinen bij Overveen. Zij werden provisorisch in een massagraf begraven.