top of page
Hans Sturm

Hans Sturm

Grafvak:

3

geboren: 7 april 1923 in Bandoeng op Java in Nederlands-Indië
overleden: 12 maart 1945 in Amsterdam, 21 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: student biologie in Utrecht
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 3

Achtergrond

Hans Sturm woonde tot 1938 in Nederlands-Indië. In Nederland ging hij naar het Kennemer Lyceum in Overveen. Vanaf 1941 studeerde hij biologie aan de Universiteit van Utrecht en was actief in de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.


In het voorjaar van 1943 weigerde hij de loyaliteitsverklaring te tekenen, hetgeen de bezetter van studenten eiste, wilden zij verder kunnen studeren. Hij deed in februari 1945 illegaal nog een tentamen.


In september 1944 werd zijn enig kind, Irene Victoria, geboren.

Verzetsactiviteiten

Sturm was vanaf eind 1943 als technisch stafmedewerker in Utrecht betrokken bij de distributie van het illegale blad Ons Volk; den vaderlant ghetrouwe. Tienduizenden exemplaren werden maandelijks vanuit Utrecht en Den Haag landelijk verspreid.


Sinds september 1944 hield hij zich ook bezig met de verspreiding van het illegale blad Oranje-Bulletin. Dit was een gezamenlijk nieuwsbulletin van elf illegale bladen, dat één- tot viermaal per week werd vervaardigd. Daarnaast hielp hij onderduikers met bonkaarten en vervalste papieren.

Arrestatie en moord

Op 7 maart 1945 werd door de Sicherheitspolizei een huiszoeking verricht in het pand waar Sturm woonde, omdat men verdenkingen had tegen de hoofdbewoner. Sturms kamer werd ook doorzocht, waarbij illegale bladen werden gevonden. Bij thuiskomst werd hij gearresteerd en via de strafgevangenis in Utrecht overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam. Hier werd hij op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 12 maart werd hij met 29 andere verzetsmensen in Amsterdam bij het Eerste Weteringplatsoen doodgeschoten. De fusillade was een represaille voor de moord op Ernst Wehner, Kriminaloberassistent bij het Einsatzkommando Amsterdam. De lichamen van de 30 gefusilleerden werden provisorisch begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.

bottom of page