top of page
Hans Katan

Hans Katan

Grafvak:

33

geboren: 9 augustus 1919 in Hilversum
overleden: 1 oktober 1943 in het duingebied bij Overveen, 24 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student biologie in Amsterdam
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 5

Mede ter herinnering aan Ernst Katan 30 april 1923 - 6 sept. 1944. Niet het woord geldt maar de daad

Achtergrond

Hans Katan studeerde biologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Verzetsactiviteiten

Katan maakte vanaf eind 1940 deel uit van de redactie van het illegale studentenblad De Vrije Katheder. In 1942 behoorde hij tot de eerste leden van de Amsterdamse verzetsgroep CS-6. In de tweede helft van 1942 bracht hij CS-6 in contact met het Militair Contact (MC), het sabotage-apparaat van de illegale Communistische Partij Nederland (CPN).


Tussen februari en juli 1943 was hij betrokken bij diverse liquidaties, onder meer die van de secretaris generaal van het Ministerie van Volksvoorlichting en Kunsten Reydon en de ‘gemachtigde’ voor Landbouw en Visserij Posthuma. Tevens bereidde hij een poging voor om NSB-leider Mussert te vermoorden.


Daarnaast nam hij deel aan spoorwegaanslagen, (pogingen tot) brandstichting en stelde hij een schema op om met behulp van explosieven de belangrijkste telefoon- en telegraafverbindingen te vernielen.

Arrestatie en moord

Op 19 augustus 1943 werd Katan gearresteerd toen hij bij de schrijver Hoornik in Amsterdam op bezoek was. Het adres was in de tas van zijn vier dagen eerder vastgenomen vriendin gevonden.


Op 30 september 1943 werd hij door het Polizeistandgericht in Amsterdam, na een meer dan tien uur durende zitting, met achttien andere leden van CS-6 ter dood veroordeeld. De volgende dag werden zij in de duinen bij Overveen gefusilleerd en daar in een massagraf begraven.

bottom of page