top of page
Gerrit Wiechert Kleisen

Gerrit Wiechert Kleisen

Grafvak:

23

geboren: 9 september 1917 in Apeldoorn
overleden: 6 juni 1944 in het duingebied bij Overveen, 26 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: grenscommies der invoerrechten en accijnzen in Wernhout, aan de grens bij Zundert
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 6

Psalm 91:1

Achtergrond

Gerrit Kleisen diende tijdens de Duitse inval in mei 1940 als sergeant in het Nederlandse leger. Medio 1941 werd hij aangesteld als douanier aan de Nederlands-Belgische grens in Wernhout bij Zundert.

Verzetsactiviteiten

Spoedig nadat Kleisen douanier was geworden, hielp hij Joodse landgenoten, agenten, officieren en geallieerd vliegtuigpersoneel over de grens te komen. Als koerier voor onder andere een spionagegroep vervoerde hij personen en papieren van Breda naar Antwerpen en Brussel en soms tot ver in Frankrijk.


Toen hij half mei 1943 terugkwam van een missie hoorde Kleisen dat zijn woning in Wernhout, na een inval wegens het helpen van Joden, werd bewaakt door de Geheime Feldpolizei. Kleisen dook meteen onder in Aalten.


Hier werd hij lid van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers en de knokploeg Aalten. Hij vervalste persoonsbewijzen, vervoerde wapens, ving neergeschoten Engelse piloten op en hielp hen weg te komen. Ook nam hij deel aan overvallen, zoals die op het gemeentehuis van Valburg in Herveld in de nacht van 27 op 28 maart 1944.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad door V-mann (= een Vertrauensmann die infiltreerde in verzetsgroepen om deze te verraden) W. Markus werd Kleisen op 20 april 1944 in Doesburg door de Sicherheitspolizei gearresteerd en overgebracht naar kamp Vught. Na op 2 juni ter dood te zijn veroordeeld, werd hij met 28 anderen, onder wie leden van zijn knokploeg, op 6 juni 1944 gefusilleerd in de duinen bij Overveen en daar in een massagraf begraven.


De verrader Markus werd in 1945 gearresteerd en kreeg een gevangenisstraf van achttien jaar opgelegd. In 1956 werd hij vrij gelaten. Kleisen kreeg postuum het Eisenhower-certificate for gallant service in assisting the escape of Allied soldiers from the enemy.

bottom of page