top of page
Gerrit Hoffman

Gerrit Hoffman

Grafvak:

24

geboren: 6 november 1921 te Amsterdam
overleden: 18 januari 1945 te Amsterdam, 23 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: kantoorbediende bij het Gewestelijk Arbeidsbureau te Amsterdam
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 1

Rust zacht lieve Gerrit. Moeder en vader

Achtergrond

Gerrit Hoffman woonde tijdens de oorlog bij zijn ouders in Amsterdam. Hij was enig kind. Na zijn hbs-diploma te hebben behaald, trad hij in 1940 als kantoorbediende in dienst bij het Gewestelijk Arbeidsbureau (GAB).

Verzetsactiviteiten

Bij het GAB hield Hoffman zich vanaf 1943 intensief bezig met het saboteren van de tewerkstelling van arbeiders in Duitsland. Hij deed dit op zo’n grote schaal dat zijn vader hem diverse keren waarschuwde voorzichtiger te zijn.


Daarnaast zorgde Hoffman ervoor dat mannen die in het kader van de arbeidsinzet door de Sicherheitspolizei, de Nederlandse Hulppolitie of tijdens algemene razzia’s op straat waren gearresteerd, met vervalste papieren een vrijstelling voor tewerkstelling kregen en in vrijheid werden gesteld.

Arrestatie en moord

Op 5 januari 1945 werden negen GAB-medewerkers, die in het kader van de Liese-Aktion aan de registratie van arbeidskrachten hadden meegewerkt, door het verzet neergeschoten. Hierbij werden er zes gedood. De Liese-Aktion was een Duitse maatregel uit december 1944 die tot doel had Nederlandse mannen op te roepen voor de Duitse arbeidsinzet. Dit in verband met het tekort aan werkkrachten als gevolg van het Duitse Ardennenoffensief.


De Duitsers namen de liquidatie hoog op en besloten als represaille geen gevangenen die op Todeskandidaten-lijsten stonden te fusilleren, maar GAB-medewerkers van wie vermoed kon worden dat zij anti-Duits gezind waren. Op 10 januari 1945 werden Hoffman en zestien collega’s op kantoor gearresteerd. Nadat was uitgezocht wie van de gevangen genomen ambtenaren niets met deze zaak te maken had of een gezin had te onderhouden, werden elf mannen uitgezocht om te worden doodgeschoten.


De fusillade vond op 18 januari 1945 op de Amsteldijk in Amsterdam plaats. De lichamen werden naar de duinen bij Overveen afgevoerd om in een massagraf te worden begraven.

bottom of page