Gerrit de Beer
Grafvak:
5
geboren: 6 maart 1917 te Rotterdam
overleden: 15 december 1944 te Uitgeest, 27 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: assistent-administrateur van de Vereniging ter Behartiging van de Nederlandse Aardappelhandel en sectiechef controledienst te Den Haag
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 1
En dat ik inga tot Gods altaar, tot den God der blijdschap
Achtergrond
Gerrit de Beer was gehuwd en eerst werkzaam als assistent-administrateur van de Vereniging ter Behartiging van de Nederlandse Aardappelhandel en later als sectiechef van de controledienst in Den Haag.
Verzetsactiviteiten
De Beer was vanaf eind 1943 nauw verbonden met de knokploeg in het Westland. De leider daarvan dook regelmatig onder bij de aanstaande schoonvader van De Beer in Rotterdam, die ook in het verzet zat. Voor de landelijke sabotagecommandant, die de woning enige tijd als hoofdkwartier gebruikte, verrichtte De Beer diverse hand- en spandiensten.
Na de verhuizing van zijn aanstaande schoonvader naar Badhoevedorp in 1944 ging De Beer zich bezighouden met het vervoer van op de Veluwe gedropte wapens. Een deel van de wapens werd opgeslagen in de door zijn aanstaande schoonvader geleide grasdrogerij in Badhoevedorp.
Arrestatie en moord
Als gevolg van het ‘dubbel spel’ van het Rotterdamse knokploeglid Bitter, die na arrestatie uit angst voor zijn eigen leven voor de Sicherheitspolizei was gaan werken, hield de Sicherheitspolizei op 24 november 1944 huiszoekingen in de grasdrogerij en de woning van de aanstaande schoonvader van De Beer. Alle aanwezigen werden gearresteerd, onder wie De Beer die net terug was van een missie naar droppingsvelden in Utrecht. Zij werden naar het Huis van bewaring in Amsterdam gebracht en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.
Enkele weken later, op 15 december 1944 werd hij, samen met twee andere verzetsmensen, in Uitgeest gefusilleerd als represaille voor het opblazen van de spoorlijn bij Uitgeest. Hierna werden hun lichamen in een massagraf in de duinen bij Overveen begraven.
De verrader Bitter werd op 5 januari 1945 door het verzet geliquideerd.