top of page
Gerardus Docter

Gerardus Docter

Grafvak:

30

geboren: 1 maart 1917 te Schoten
overleden: 23 februari 1944 in het duingebied bij Overveen, 26 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: zelfstandig sportinstructeur te Zaandam
geloof: christelijk-gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 5

Job 1 vs. 21b

Achtergrond

Ger Docter werkte als sportinstructeur, gespecialiseerd in zelfverdediging, in Zaandam. In de meidagen van 1940 diende hij bij een regiment Jagers.


Medio 1943 weigerde hij zich te melden na een oproep te hebben ontvangen voor terugkeer in Duitse krijgsgevangenschap. Vervolgens trachtte hij via België, Frankrijk en Zwitserland uit te wijken naar Engeland. Bij de Zwitserse grens werd hij gearresteerd en veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf wegens deviezensmokkel en illegale grensoverschrijding. Na vier weken zag hij kans te ontsnappen en keerde hij, het grootste deel lopend, terug naar Nederland.

Verzetsactiviteiten

Eind 1943 sloot hij zich aan bij de verzetsgroep Koog-Bloemwijk. Hij nam deel aan enkele overvallen, onder andere op het postkantoor van Purmerend op 11 januari 1944. Daarnaast regelde hij wapens voor de groep en bracht hij twee neergekomen Engelse vliegers naar een onderduikadres in Friesland.


In opdracht van de illegaliteit nam Docter deel aan de (mislukte) aanslag op een distributieambtenaar in Zaandijk. Deze had een Zaanse verzetsman eerst distributiebescheiden geleverd, maar was hem daarna gaan chanteren en dreigde met aangifte.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad door een V-mann (een vertrouwensman die infiltreerde in verzetsgroepen om deze te verraden) werd Docter op 22 januari 1944 in Zaandam door de Sicherheitspolizei gearresteerd. Na ter dood te zijn veroordeeld werd hij op 23 februari 1944 met zes andere leden van zijn verzetsgroep gefusilleerd in de duinen bij Overveen.

bottom of page