top of page
Gerardus Cornelis Jonker

Gerardus Cornelis Jonker

Grafvak:

28

geboren: 16 oktober 1903 in Amsterdam
overleden: 4 januari 1945 in Hoorn, 41 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: stoker, kolenwerker en venter in Amsterdam
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 1

R.I.P. Ook in de beproeving werd hij trouw bevonden

Achtergrond

Gerard Jonker was van beroep stoker en kolenwerker. Sinds 1934 was hij vrijwel onafgebroken werkloos en kreeg ondersteuning van de Dienst Maatschappelijke Steun in Amsterdam. Toen hij in april 1941 een hem door de werkverschaffing aangeboden baan weigerde, stopte zijn uitkering. Hierna vond hij zelf werk bij een surrogatenfabriek.


In februari 1943 werd de bedrijfsleiding gedwongen twee personeelsleden voor de arbeidsinzet in Duitsland te leveren. Jonker werd als hulparbeider tewerkgesteld bij de Deutsche Reichsbahn in Berlijn. Na vijf maanden werd hij wegens eczeem afgekeurd en ging terug naar Amsterdam.

Verzetsactiviteiten

Terug in Amsterdam werkte Jonker als venter voor de zuurwarenhandel van J.W. Jansen. Deze was lid van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) en vervoerde en verborg in zijn karrenloods wapens, munitie en uitrustingsstukken. In september 1944 werd Jonker ook lid van de BS en nam onder meer deel aan de wapentransporten.

Arrestatie en moord

Toen Jonker en een collega op zondag 17 december 1944 op straat zuurwaren en gebak verkochten, werden zij op verdenking van zwarthandel door de Amsterdamse politie gearresteerd. Door het verraad van provocateur J.A. Jong Baw kwam de Sicherheitspolizei er al snel achter dat Jonker ook aan het verzet deelnam. Jonker werd hierop op de lijst van Todeskandidaten geplaatst die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 4 januari 1945 werd Jonker met vier anderen, onder wie zijn baas Jansen, in Hoorn gefusilleerd. Het betrof een represaille voor de liquidatie van de NSB-er en Landwachter Herlé die ook een V-mann bleek te zijn. Een V-mann is een Vertrauensmann die infiltreerde in verzetsgroepen om deze te verraden. Jonker en zijn lotgenoten werden op bevel van de bezetter begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page