top of page
Frederik Salvador van Nierop

Frederik Salvador van Nierop

Grafvak:

38

geboren: 21 juni 1910 in Amsterdam
overleden: 8 maart 1945 in Amsterdam, 34 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: directeur bijkantoor Amsterdamsche Bank in Amsterdam
geloof: geen (joods)
vindplaats: gedenksteen 3

Moedig en trouw

Achtergrond

Frits van Nierop werkte vanaf 1930 bij de Amsterdamsche Bank. Zijn grootvader had de bank in 1871 opgericht en zijn oom was lid van de Raad van Commissarissen. Gedurende de Duitse inval in mei 1940 was Van Nierop actief als eerste-luitenant bij de bereden artillerie. Omdat hij Jood was, werd hij in april 1941 eerst van zijn functie als directeur van een bijkantoor van de bank ontheven en eind september 1941 geheel ontslagen.

Verzetsactiviteiten

Vanaf 1943 verzorgde Van Nierop als lid van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers onderduikadressen, distributiestamkaarten en persoonsbewijzen voor onderduikers. Tevens hielp hij bij het lichten van persoonsgegevens uit het Bevolkingsregister van Amsterdam.


In mei 1943 werd hij als reserveofficier opgeroepen voor terugkeer in Duitse krijgsgevangenschap. Hij weigerde dit en dook onder in zijn eigen woning. Dit was mogelijk omdat hij getrouwd was met een niet-Joodse vrouw.


Van Nierop was ook lid van de Ordedienst (OD), een landelijke illegale organisatie die voor een deel was ontstaan in militaire kringen. Eind 1944 raakte hij betrokken bij de administratie, financieel beheer en distributie van het illegale blad The London News, waarin zijn neef actief was.

Arrestatie en moord

Op 28 februari 1945 werd Van Nierop voor zijn woning gearresteerd en ingesloten in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Hij werd op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 8 maart werd hij als represaille voor de - overigens onbedoelde - aanslag op de Höhere SS- und Polizeiführer in Nederland Rauter met 52 andere mannen bij de Amsteldijk gefusilleerd. Hun lichamen werden op bevel van de bezetter provisorisch begraven in massagraven in de duinen bij Overveen.


Zestien dagen later beviel zijn 31-jarige vrouw van hun vierde kind en derde zoon.

bottom of page