top of page
Folkert Bergsma

Folkert Bergsma

Grafvak:

25

geboren: 16 juni 1923 te Delft
overleden: 16 februari 1944 te Amsterdam, 20 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student te Delft
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 5

Houdt goeden moed, Christus heeft de wereld overwonnen!

Achtergrond

Folkert Bergsma studeerde aan de Technische Hogeschool (nu TU) in Delft. Naar aanleiding van de moordaanslag op generaal Seyffardt op 5 februari 1943 werden razzia’s uitgevoerd op studenten in Amsterdam, Delft, Utrecht en Wageningen. Ruim 600 studenten werden gearresteerd en overgebracht naar Vught. Veel andere studenten doken onder. Bergsma bij een boer in het Friese Sexbierum.

Verzetsactiviteiten

Vanaf zijn onderduikadres in Friesland ging Bergsma zich bezighouden met de verspreiding van de illegale bladen Voor God en den Koning en Vrij Nederland. In de zomer van 1943 trad hij toe tot de Knokploeg-Sexbierum.


Vanaf begin augustus 1943 was Bergsma betrokken bij enkele gewapende overvallen op plaatselijke bureaus van de voedselvoorzieningsorganisatie. Hierbij werden hun kaartsystemen vernietigd en Ausweise buitgemaakt.

Arrestatie en moord

Op 22 november 1943 werd hij als gevolg van verraad door de provocateur Michon op zijn onderduikadres door de Sicherheitspolizei gearresteerd. Hierbij werd een plattegrond van het gemeentehuis van Sexbierum bij hem gevonden. Mede naar aanleiding hiervan werd Bergsma overgebracht naar het Huis van Bewaring in Groningen.


Na op 14 februari 1944 in Assen ter dood te zijn veroordeeld, werd hij twee dagen later in Amsterdam samen met 5 andere verzetsmensen, waaronder leden van zijn knokploeg gefusilleerd. Hun lichamen werden door de Duitsers provisorisch begraven in de duinen bij Overveen in een massagraf.

bottom of page