top of page
Ferdinand Alphons Marie van der Ham

Ferdinand Alphons Marie van der Ham

Grafvak:

6

geboren: 20 november 1916 te Voorburg
overleden: 16 mei 1944 in het duingebied bij Overveen, 27 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: houthandelaar te Bilthoven en Voorburg
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 5

Dat hij ruste in vrede

Achtergrond

Ferdi van der Ham haalde in 1934 zijn hbs-examen. Daarna werkte hij in de houthandel van zijn vader in Bilthoven. In de meidagen van 1940 bij de inval van de Duitsers vocht hij mee bij de Grebbeberg.


In zijn uitlatingen was hij zo openlijk anti-NSB, dat hij zich medio 1942 gedwongen zag onder te duiken bij een plaatsgenoot in Bilthoven.

Verzetsactiviteiten

Samen verleenden zij hulp aan onderduikers (voornamelijk Joodse kinderen), zochten onderduikadressen en bezorgden bonkaarten en geld. Ook vervaardigde hij spionage-tekeningen van Duitse versterkingen in Zuidoost-Utrecht.


Later was Van der Ham als lid van een knokploeg betrokken bij overvallen op distributiekantoren, een mislukte poging tot bevrijding van gevangenen, wapenvervoer en liquidaties van verschillende gevaarlijke personen.

Arrestatie en moord

Op 10 mei 1944 wilden leden van de Sicherheitspolizei (Sipo) hem op het centraal station van Utrecht arresteren. Schietend zag hij kans te vluchten. Op straat werd hij echter door voorbijgangers ten val gebracht en door de hem achtervolgende Sipo overmeesterd.


Na een korte gevangenschap werd hij op 15 mei 1944 door een Polizeistandgericht wegens sabotage ter dood veroordeeld. Met drie andere veroordeelde verzetsmensen werd hij de volgende dag in de duinen bij Overveen doodgeschoten en in een massagraf begraven.

bottom of page