top of page
Ernst Erik Woutman

Ernst Erik Woutman

Grafvak:

34

geboren: 14 januari 1923 in Hongkong
overleden: 7 januari 1945 in Limmen, 21 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student in Delft
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 1

Mede gewijd aan zijn broers Jacob Ruurd 7-8-’18 28-2-’45, Maarten Hendrik 16-1-’21 1-4-’45, wier graven in Duitsland zijn

Achtergrond

Ernst Woutman en zijn twee jaar oudere broer Hein weigerden als studenten aan respectievelijk de Technische Hogeschool in Delft (nu TU) en de Economische Hogeschool in Rotterdam (nu Erasmus universiteit) in het voorjaar van 1943 de loyaliteitsverklaring te tekenen. De bezetter eiste deze ondertekening van alle studenten, wilden zij door kunnen studeren. Na hun weigering doken zij onder.


In november 1943 trachtten zij met enkele vrienden via Spanje naar Engeland uit te wijken. Door zware sneeuwval in de Pyreneeën mislukte de tocht over de Frans-Spaanse grens. Op de terugweg werden zij in Parijs door verraad gearresteerd. Ernst ontsnapte, wist naar Nederland te komen en kwam na enige tijd naar Parijs terug met valse papieren en persoonsbewijzen. Met deze documenten wist hij zijn broer en vrienden vrij te krijgen.

Verzetsactiviteiten

Ernst en zijn broer Hein bleven enige tijd bij hun ouders in Laren (Noord-Holland) en sloten zich in het najaar van 1944 aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten in Amsterdam.

Arrestatie en moord

Op 16 december 1944 werden twee verzetsmannen die connecties hadden met Pallas tijdens een spionagetocht bij Barneveld gearresteerd. Pallas was een studentendispuutshuis in Amsterdam waar sinds september 1944 veel verzetsmensen bijeen kwamen en er ook wel overnachtten. Er lagen ook wapens opgeslagen.


Tijdens zware verhoren, waarbij werd gemarteld, sloeg een van de verzetsmannen door en gaf informatie over Pallas en de sleutel van het huis. Als gevolg hiervan werden op de vroege ochtend van 19 december alle in Pallas aanwezigen, onder wie de broers Woutman, door de Sicherheitspolizei gearresteerd. Zij werden overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans.


Ernst werd op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles. Op 7 januari 1945 werd hij met negen andere verzetsmensen, onder wie medegearresteerden, in Limmen doodgeschoten als represaille voor het doden van een Duitse dienstplichtige soldaat door het verzet. De tien lichamen werden op bevel van de bezetter in een massagraf in de duinen bij Overveen begraven.

bottom of page