top of page
Eduard Fransiscus la House

Eduard Fransiscus la House

Grafvak:

13

geboren: 6 juli 1919 te Amsterdam
overleden: 17 december 1944 te Diemen, 25 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: buffetchef, pikeur manege en distributieambtenaar te Zeist
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 1

Rust zacht lieve man. In gedachten ben ik altijd bij je

Achtergrond

Edo la House was in 1939 en 1940 in militaire dienst in Rotterdam. Na de capitulatie in mei 1940 werkte hij als buffetchef in een café-restaurant in zijn woonplaats Zeist. Vanaf 1943 was hij ambtenaar bij de distributiedienst van deze gemeente.

Verzetsactiviteiten

In 1943 raakte La House betrokken bij de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers in Zeist. In 1944 nam hij zijdelings deel aan het werk van de Seingroep Kerkhoff van de radiodienst van de Raad van Verzet, een koepel van verzetsgroepen.


In september 1944 trad La House toe tot een knokploeg in Driebergen. Hij was betrokken bij wapendroppings, sabotageacties en een liquidatie.

Arrestatie en moord

Op 2 december 1944 werd La House door de Nederlandse politie aangehouden op verdenking van het neerschieten van een boswachter in het bos achter de woning van zijn ouders. La House had deze verwond om te voorkomen dat hij zou worden aangehouden voor het illegaal kappen van hout. Hier was door de hongerwinter grote behoefte aan. Toen wapens bij hem werden gevonden, werd hij overgedragen aan de Sicherheitspolizei.


Op 17 december 1944 werd hij met vier anderen in Diemen gefusilleerd als represaille voor een aanslag door het verzet op een brug in de spoorlijn Amsterdam - Weesp. Hun lichamen werden in een massagraf begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page