top of page
Dirk Mara Rijk Hendrik Kroon

Dirk Mara Rijk Hendrik Kroon

Grafvak:

34

geboren: 27 mei 1909 in Den Haag
overleden: 7 januari 1945 in Limmen, 35 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: werktuigbouwkundige en zelfstandig elektrotechnicus in Soest
geloof: protestant
vindplaats: gedenksteen 1

Moge het offer niet vergeefs zijn

Achtergrond

Dick Kroon was tijdens de Duitse inval in mei 1940 dienstplichtig sergeant bij de Genie. Hierna vestigde hij zich in Soest als zelfstandig elektrotechnicus en werd ingeschakeld bij de bosbrandweer.

Verzetsactiviteiten

Vanaf 1942 verleende Kroon hulp aan Joodse landgenoten. Vele tientallen bracht hij tijdelijk onder in het huis van zijn moeder in Soest, die weduwe was. Onder hen waren zijn latere verloofde Henriƫtte Bernard en haar ouders.


Kroon verrichte tevens spionagewerk. Eerst deed hij dit voor de Ordedienst, een landelijke illegale organisatie, die aan het begin van de oorlog voor een deel ontstaan was in militaire kringen. Later voor de Binnenlandse Strijdkrachten. Hij verkende Duitse verdedigingswerken en verboden Sperrgebiete in en rond Amsterdam, Haarlem, vliegveld Soesterberg en de Grebbelinie en maakte hiervan tekeningen.


Onder zijn leiding werd in mei 1943 het bevolkingsregister van Soest gestolen en begraven in de tuin bij zijn moeder.

Arrestatie en moord

In december 1944 werden Kroon en zijn 69-jarige moeder thuis gearresteerd. Zij waren aangegeven door een in het huis van zijn moeder inwonende vrouw na een heftige ruzie. Hij werd overgeleverd aan de Sicherheitspolizei en naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam gebracht. Hier werd hij op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles. Zijn moeder werd eveneens in Amsterdam gevangen gezet.


Op 7 januari 1945 werd Kroon in Limmen met negen anderen doodgeschoten als represaille voor het doden van een Duitse dienstplichtige soldaat door het verzet. De tien lichamen werden in een massagraf in de duinen bij Overveen begraven. Diezelfde maand werd zijn moeder vrijgelaten en zijn enig kind, zoon Dirk Mara, in onderduik geboren.


Na de oorlog kreeg Kroon postuum het Verzetskruis 1940-1945, de na de Militaire Willems-Orde hoogste dapperheidsonderscheiding van Nederland.

bottom of page