top of page
Dirk Joseph Buis

Dirk Joseph Buis

Grafvak:

11

geboren: 29 maart 1919 te Medemblik
overleden: 11 april 1945 te Laren (NH), 26 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: matroos bij de Koninklijke Marine
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 3

Hij ruste in vrede

Achtergrond

Dick Buis was vanaf 1938 als beroepsmatroos achtereenvolgens gestationeerd in Vlissingen, Den Helder en Amsterdam. Na zijn demobilisatie in de zomer van 1940 keerde hij terug naar zijn ouders in Hilversum. Van hieruit werkte hij tot najaar 1943 bij de Nederlandse Seintoestellenfabriek.

Verzetsactiviteiten

In oktober 1943 trachtte Buis via België en Frankrijk naar Engeland uit te wijken. Onderweg zocht hij contactadressen voor neergekomen geallieerde vliegers. In Hendaye, vlakbij de Frans-Spaanse grens, werd hij gearresteerd. Na drie maanden gevangenschap in onder andere Biarritz, werd hij vrijgelaten. In maart 1944 keerde hij ernstig ziek terug in Nederland.


Toen hij was hersteld, hield hij zich weer bezig met het zoeken van onderduikadressen voor en het verzorgen van geallieerde vliegers. Als lid van de sabotageploeg Het Gooi van de Binnenlandse Strijdkrachten werd hij op 8 september 1944 gearresteerd op beschuldiging van brandstichting in het Blaricumse Pomphuis. Na een week werd hij weer vrijgelaten.


Diezelfde maand loste hij wapens uit een schip in Eemnes. Daarnaast werkte hij voor de voedselvoorziening en het Nationaal Steunfonds: een illegale organisatie die veel verzetswerk financierde, onder meer hulp aan gezinnen van zeevarenden en (Joodse) onderduikers.

Arrestatie en moord

In de vroege ochtend van 11 april 1945 nam Buis deel aan een wapendropping in de Eemnesser polder. Door een incident op de Wakkerendijk in Eemnes werden de Duitsers gealarmeerd. Er volgde een gevecht waarbij Buis werd geraakt aan een been. Gewond probeerde hij zich schuil te houden in een boerenschuur. Hij werd echter gevonden en gearresteerd. Enige uren later werd hij in Laren doodgeschoten en op bevel van de Duitsers provisorische begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page