top of page
Dirk Brouwer

Dirk Brouwer

Grafvak:

27

geboren: 23 november 1899 te Alkmaar
overleden: 17 november 1941 in het duingebied bij Overveen, 41 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: architect te Amsterdam
geloof: geen
vindplaats: urn met as aangetroffen in een graf op het Hegerfriedhof te Osnabrück in Duitsland

De laatste vijand die teniet gedaan wordt is de dood. 1 Korinthe 15:26

Achtergrond

Dirk Brouwer had een eigen architectenbureau in Amsterdam. Via een oude vriend van de Marine sloot hij zich in het voorjaar van 1941 aan bij een kleine verzetsgroep.

Verzetsactiviteiten

Vanaf mei 1941 vervaardigde Brouwer als lid van de groep tekeningen van vliegvelden die naar Engeland werden gezonden. Tevens bracht hij gelden bijeen, onder andere uit eigen middelen, voor de uitgave van het illegale blad Vrij Nederland en verspreidde dit blad.


Brouwer verleende onderdak aan de door de bezetter gezochte Nederlandse officier Beelaerts van Blokland. Deze wist in de vroege ochtend van 6 mei 1941 met drie anderen per watervliegtuig naar Engeland te ontsnappen.


In de tweede helft van september 1941 herbergde en vervoerde Brouwer twee leden van de Engelse Royal Air Force. Nadat diverse personen in verband met deze pilotenhulp waren gearresteerd, dook hij onder in Rotterdam.

Arrestatie en moord

Op 7 oktober 1941, kort na te zijn ondergedoken, werd Brouwer door verraad van een V-mann (een vertrouwensman van de bezetter die infiltreerde in verzetsgroepen om deze te verraden) gearresteerd. Hij werd overgebracht naar de gevangenis, het Oranjehotel, in Scheveningen.


Na een proces voor een Feldgericht werd hij op 17 november 1941 in de duinen bij Overveen gefusilleerd en daar provisorisch begraven.

bottom of page