top of page
Dirk Bons

Dirk Bons

Grafvak:

36

geboren: 12 juni 1897 te Brandwijk
overleden: 11 april 1945 te Zijpe, 47 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: leraar wis- en natuurkunde te Amsterdam
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 3

De Heer is mijn herder. Mij zal niets ontbreken

Achtergrond

Dirk Bons woonde in Amsterdam en was leraar wis- en natuurkunde aan een mulo (nu HAVO) en een Middelbare Technische School (MTS).

Verzetsactiviteiten

Vanaf 1941 verleende Bons hulp aan onderduikers. Als leider van de groep Van Dongen/Van Dijk voorzag hij, in samenwerking met Van Kan van de verzetsgroep Groep 2000, uiteindelijk 1800-2000 onderduikers in Amsterdam van vervalste documenten. Aan neergestorte geallieerde vliegers verstrekte hij kleding, papieren en tijdelijke onderduikadressen.


In juli 1944 richtte hij samen met zijn oudste zoon Ton de knokploeg Reintje de Vos op. In september 1944 werd deze opgenomen in de Binnenlandse Strijdkrachten. Op 20 maart 1945 werd hij hoofdintendant van de knokploeg Amsterdam.


Toen eind 1944 een belangrijke contactman werd gearresteerd, dook het gezin Bons onder. Onder valse naam werd een huis in Amsterdam gehuurd. Hier werden regelmatig verzetsbijeenkomsten gehouden.


Arrestatie en moord

Door verraad van een bovenbuurman vond in het huurhuis van het gezin Bons op 27 maart 1945 een inval door de Sicherheitspolizei plaats. Nadat tijdens het fouilleren handvuurwapens en belastende documenten waren aangetroffen, werd Bons met drie familieleden, onder wie zijn zoon, en vier leden van zijn Knokploeg gearresteerd. De mannen werden afgevoerd naar het Huis van bewaring aan de Weteringschans en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 11 april 1945 werd hij met negen andere verzetsmensen, waaronder zijn zoon en de vier leden van zijn knokploeg, in Zijpe gefusilleerd als represaille voor de sabotage aan een brugdek in Zijpe. Hun lichamen werden in een massagraf in de duinen bij Overveen provisorisch begraven.

bottom of page