top of page
David Blom

David Blom

Grafvak:

36

geboren: 10 december 1903 te Amsterdam
overleden: 11 april 1945 te Zijpe, 41 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: procuratiehouder te Amsterdam
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 3

Zijn sterven zij ons leven tot voorbeeld

Achtergrond

David Blom was sinds 1937 als in- en verkoper/procuratiehouder werkzaam bij de Overzeesche Cultuur en Handelmaatschappij in Amsterdam. In het begin van de oorlog werd hij propagandist van de in juli 1940 opgerichte Nederlandse Unie. Deze Unie was opgezet om tegenwicht te bieden aan de NSB en wilde in samenwerking met de Duitse en Nederlandse autoriteiten een maatschappij opbouwen op basis van een brede nationale samenwerking.

Verzetsactiviteiten

Nadat de bezetter de Unie op 13 december 1941 had ontbonden, ging Blom deelnemen aan verschillende vormen van illegaal werk. Hij verzamelde wapens en munitie en trad in juli 1944 toe tot de knokploeg Reintje de Vos; later onderdeel van de Binnenlandse Strijdkrachten. Als adjudant van de leider van de knokploeg Bons voerde Blom de administratie over uitgereikt voedsel, geld en documenten.

Arrestatie en moord

Op dinsdagmiddag 27 maart 1945 werd een verzetsvergadering bij de leider van de knokploeg Reintje de Vos, Bons, gehouden. Door verraad van een bovenbuurman vond een inval door de Sicherheitspolizei plaats waarbij Blom, Bons en enkele andere leden van de Knokploeg werden gearresteerd. Zij werden afgevoerd naar het Huis van bewaring aan de Weteringschans en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 11 april 1945 werd hij samen met negen anderen, waarvan vijf van zijn knokploeg, in Zijpe gefusilleerd als represaille voor de sabotage aan een brugdek in Zijpe. Hun lichamen werden in een massagraf in de duinen bij Overveen provisorisch begraven.

bottom of page