top of page
Cornelis Willem Herman Schreuder

Cornelis Willem Herman Schreuder

Grafvak:

29

geboren: 27 mei 1920 in Amsterdam
overleden: 6 februari 1945 in Hoogkarspel, 24 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: werktuigbouwkundige in Amsterdam
geloof: doopsgezind
vindplaats: gedenksteen 1

God was met hem

Achtergrond

Kees Schreuder woonde met zijn ouders en broer in Amsterdam. Na zijn HBS-diploma te hebben behaald, ging hij naar de Middelbare Technische School (nu MBO).

Verzetsactiviteiten

In de loop van de oorlog ging Schreuder het illegale socialistische blad Het Parool verspreiden. Hij studeerde in 1944 af als werktuigbouwkundig ingenieur, maar vond geen werk. In september werd hij lid van een verzetsgroep van de Binnenlandse Strijdkrachten in Amsterdam.

Arrestatie en moord

Begin januari 1945 kreeg Schreuder de opdracht in een rijwielzaak in Amsterdam een fiets te ‘vorderen’ voor een ‘groepslid’. Het ging waarschijnlijk om een geallieerde vlieger die naar bevrijd gebied in Zuid-Nederland moest.


Juist toen hij met een vuurwapen de rijwielzaak overviel, werd hij opgemerkt door een toevallig passerend lid van de Sicherheidsdienst; de Duitse inlichtingendienst. Hij werd gearresteerd, naar het Huis van Bewaring gebracht en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Vier weken later werd hij met vier andere verzetsmensen in Hoogkarspel doodgeschoten. De fusillade was een represaille voor de gewelddadige bevrijding van een aantal mensen uit de omgeving van Hoogkarspel die illegaal bomen hadden gerooid om aan brandstof te komen. De lichamen werden op bevel van de bezetter in een massagraf in de duinen bij Overveen provisorisch begraven.

bottom of page