top of page
Cornelis van den Brink

Cornelis van den Brink

Grafvak:

27

geboren: 12 juni 1923 in Soest
overleden: 6 januari 1945 in Diemen, 21 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: los werkman in Soest
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 1

Gelijk het gras is ons kortstondig leven. Ps. 103:8

Achtergrond

Kees van den Brink woonde bij zijn ouders aan de rand van Soest, dichtbij de bossen.

Verzetsactiviteiten

Op 25 oktober 1944 werd in het vlakbij de woning van de familie Van den Brink gelegen bos door de bezetter gezocht naar gevluchte Canadese krijgsgevangenen. Die avond bracht Van den Brink drie Canadezen mee naar huis. Zijn ouders en de bij hen verblijvende onderduikers gaven hen te eten. Van den Brink bracht ze vervolgens naar een hol in het bos dat eerder was aangelegd om te schuilen tijdens razzia’s.


Begin november 1944 sloot Van den Brink zich aan bij de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) en de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) in Soest. In het kader hiervan bleef hij de Canadezen verzorgen. Na enige tijd werd besloten een nieuwe ondergrondse schuilplaats voor de mannen te bouwen. Aan het eind van de werkzaamheden werden de Canadezen door enkele Duitsers opgemerkt, maar zagen kans te ontsnappen.

Arrestatie en moord

Op 27 november gingen Van den Brink en twee andere BS-ers opnieuw naar het hol om twee wapens en munitie te halen. De Duitsers wachtten hen echter op en Van den Brink en één van de andere BS-ers liepen in de val.


Na gevangen te hebben gezeten in Soesterberg en Utrecht werd Van den Brink overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Tevens werd hij op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Als represaille voor een door de illegaliteit uitgevoerde bomaanslag op de spoorlijn Amsterdam - Hilversum ter hoogte van een spoorwegviaduct in Diemen, werd Van de Brink met vier andere verzetsmensen op 6 januari 1945 ter plaatse doodgeschoten. Samen met zijn lotgenoten werd hij begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.

bottom of page