top of page
Cornelis Tijmes

Cornelis Tijmes

Grafvak:

21

geboren: 1 maart 1912 in Amsterdam
overleden: 15 april 1945 in Sint Pancras, 33 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: expeditieknecht bij het distributiekantoor in Amsterdam
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 3

Rust in vrede lieve man en vader. U viel voor ons vaderland

Achtergrond

Cor Tijmes was getrouwd en had twee jonge kinderen; een zoon en een dochter. Het gezin woonde in Amsterdam waar Tijmes werkte als expeditie-knecht bij het distributiekantoor.

Verzetsactiviteiten

Tijmes werd medio 1944 lid van knokploeg Reintje de Vos. Toen deze in september 1944 werd opgenomen in de Binnenlandse Strijdkrachten werd Tijmes als manschap ingedeeld bij sectie 5.

Arrestatie en moord

Bij een inval door de Sicherheitspolizei in de woning van een pelotonscommandant van de Binnenlandse Strijdkrachten werd een groot aantal identiteitsplaatjes gevonden. De identiteitsplaatjes waren voor na de bevrijding bedoeld. Het adres van de pelotonscommandant was door een gearresteerd verzetsman doorgegeven.


Als gevolg van de vondst vonden op zondag 8 april 1945 op diverse adressen van BS’ers in Amsterdam invallen plaats. Tijmes werd thuis gearresteerd. Hij werd ingesloten in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 15 april 1945 werd hij met negentien andere verzetsmensen in Sint Pancras doodgeschoten als represaille voor een aanslag op een trein van het Duitse leger. De lichamen werden provisorisch begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.

bottom of page