top of page
Cornelis Roos

Cornelis Roos

Grafvak:

18

geboren: 13 september 1912 in Alkmaar
overleden: 1 juli 1943 in het duingebied bij Overveen, 30 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: politieagent in Amsterdam
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 5

Wie zal ons scheiden van de liefde van Christus? Rom. 8:35

Achtergrond

Cornelis Roos was politieagent in Amsterdam.

Verzetsactiviteiten

Roos werd als politieagent vanaf 1942 ingezet bij razzia’s in de Jodenbuurt. Hij zag hierbij kans verschillende Joden te helpen ontsnappen. Eén liet hij tijdelijk in zijn woning onderduiken, anderen leidde hij door naar Alkmaar.


Nadat hij was overgeplaatst naar de Berichtendienst in de seinkamer van het Amsterdamse Hoofdbureau van Politie, speelde Roos regelmatig informatie door naar verzetsmensen.


Bij zijn zuster, verpleegster Antje Roos, was de Joodse moeder van verzetsman Bloemgarten ondergedoken. Roos raakte via hem betrokken bij de voorbereiding van de op 27 maart 1943 uitgevoerde aanslag op het Amsterdamse Bevolkingsregister. Hij verstrekte de leider van de aanslag, Van der Veen, inlichtingen over onder meer de bewaking van het gebouw en stelde twee uniformpetten ter beschikking. Deze werden nagemaakt voor een paar overvallers die zich zouden verkleden als politieagent. Direct na de overval kreeg Bloemgarten via Roos kopieën van alle politieberichten die verband hielden met de aanslag.

Arrestatie en moord

Tijdens een huiszoeking bij een verdachte van de aanslag op het Amsterdamse Bevolkingsregister trof de Sicherheitspolizei de door Roos verzonden kopieën van de politieberichten aan. Naar aanleiding hiervan werd hij op 17 april 1943 aangehouden op het Hoofdbureau van Politie.


In juni 1943 werd hij door een SS- und Polizeigericht met elf anderen die aan de aanslag op het Bevolkingsregister hadden deelgenomen, onder wie Bloemgarten, ter dood veroordeeld. Op 1 juli 1943 werden zij gefusilleerd in de duinen bij Overveen en in een massagraf begraven.

bottom of page