top of page
Cornelis Petrus

Cornelis Petrus

Grafvak:

21

geboren: 14 oktober 1921 te Nieuwer-Amstel
overleden: 15 april 1945 te Wormerveer, 23 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: kruideniersbediende/melkrijder/boerenknecht/los arbeider te Akersloot, Diemen en Aalsmeer
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 3

R.I.P. Hij viel voor zijn vaderland

Achtergrond

Cor Bakker was na zijn schooltijd enige tijd werkzaam in de kruidenierswinkel van zijn ouders. Aangezien dit werk hem niet beviel, werd hij arbeider/melkrijder bij een boer in Akersloot. Hier bleef hij tot september 1938. Na een jaar bij een boer in Diemen te hebben gewerkt, was hij tot in 1945 als boerenknecht werkzaam in Aalsmeer. Extra geld verdiende hij als losarbeider op de bloemenveiling, bij tuinders en groenteboeren.


Bakker had een crimineel verleden. Na eerder door de Arrondissementsrechtbank in Haarlem wegens heling te zijn veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf, werd hij medio 1941 voor diefstal door het Feldgericht in Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden.

Verzetsactiviteiten

Bakker nam niet deel aan het verzet. Wel bleef hij kleine criminele daden verrichten.

Arrestatie en moord

Op 7 maart 1945 werd hij wegens het illegaal slachten van een aantal mede door hem gestolen kalveren gearresteerd en overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Hier werd hij op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 15 april 1945 werd hij in Wormerveer samen met zes verzetsstrijders doodgeschoten als represaille voor twee spoorwegaanslagen in de Zaanstreek en een in de kop van Noord-Holland. Met zijn lotgenoten werd hij begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.

bottom of page