top of page
Cornelis Leonardus Josephus van Lent

Cornelis Leonardus Josephus van Lent

Grafvak:

40

geboren: 18 maart 1919 in Heemstede
overleden: 13 juni 1942 te Lüttringhausen in Duitsland, 23 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: automonteur in Heemstede
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: RK begraafplaats te Lennep in Duitsland

In rust na lijden in vrede na de strijd

Achtergrond

Automonteur Kees van Lent was in zijn vrije tijd actief als amateur-radiotechnicus en zendamateur. In 1937 kreeg hij een zendmachtiging.

Verzetsactiviteiten

In de winter van 1940-1941 werd Van Lent lid van een spionagegroep in Heemstede. De groep verzamelde gegevens over Duitse militaire activiteiten in de omgeving van Haarlem. Via een radiozender werd geprobeerd met Engeland in contact te komen. Naast dit spionagewerk repareerde Van Lent zendapparatuur en bouwde hij een kortegolfzender.

Arrestatie en moord

In mei 1941 werd de spionagegroep verraden door een V-Mann en haast in zijn geheel opgerold. Een V-mann is een Vertrauensmann die infiltreerde in verzetsgroepen om deze te verraden. Van Lent werd overgebracht naar de gevangenis het Oranjehotel in Scheveningen.


Bij een eerste proces, in augustus 1941, werd hij tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens ‘Feindbegünstigung’. De vonnissen werden echter door de bezetter te laag bevonden. Tijdens een tweede proces, in november 1941, werd het vonnis verhoogd tot tien jaar tuchthuisstraf.


Op 17 januari 1942 werd Van Lent als politiek gevangene overgebracht naar het tuchthuis in Rheinbach in Duitsland. Ernstig verzwakt door ondervoeding en ondeskundige behandeling van zijn bronchitis en pleuritis, overleed hij op 13 juni 1942 in het tuchthuis te Lüttringhausen. In het vlakbij gelegen Lennep werd hij begraven.


Op 28 april 1951 werd zijn lichaam op verzoek van zijn ouders herbegraven op de Eerebegraafplaats.

bottom of page