top of page
Cornelis Hendrikus de Groot

Cornelis Hendrikus de Groot

Grafvak:

38

geboren: 13 oktober 1913 in Den Haag
overleden: 8 maart 1945 in Amsterdam, 31 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: jurist en ambtenaar in Den Haag
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 3

Draagt zijn ideaal voort: een menswaardig bestaan voor allen

Achtergrond

Kees de Groot studeerde in 1937 af als jurist. Hij had socialistische sympathieën. Voor de oorlog was hij redacteur van Propria Cures, Rood Kader, Fundament en De Socialist. Hij reisde als correspondent naar de Burgeroorlog in Spanje en hielp Duits-Joodse vluchtelingen.


In de mobilisatieperiode was De Groot directiesecretaris bij de KLM. Tijdens de mobilisatie werd hij ingedeeld bij de luchtafweer in Rotterdam en Haamstede. In 1940 werd hij ambtenaar op het Departement van Economische Zaken.

Verzetsactiviteiten

In december 1941 raakte De Groot in Amsterdam betrokken bij het illegale socialistische blad Het Parool. Een paar maanden later werd hij redacteur en was al spoedig één van de belangrijkste medewerkers.


Na de arrestatie van enkele mederedacteuren in de herfst van 1942 dook hij onder en besteedde al zijn tijd aan het blad. Hij schreef artikelen, redigeerde berichten, corrigeerde drukproeven, onderhield de contacten met zetters, drukkers en verspreiders, etc. In deze periode steeg de oplage tot 40.000 stuks. Vanaf september 1944 organiseerde hij ook de uitgave van de Parool-nieuwsbulletins. Dit waren dagelijkse lokaal verspreidde bulletins.

Arrestatie en moord

Toen de zwaar gezochte De Groot op 1 maart 1945 voor een werkbespreking naar de Weteringschans 137 in Amsterdam kwam, liep hij in handen van de Sicherheitspolizei. Pogingen om hem vrij te kopen mislukten.


Op 8 maart werd hij als represaille voor de - overigens onbedoelde - aanslag op de Höhere SS- und Polizeiführer in Nederland Rauter met 52 andere mannen bij de Amsteldijk gefusilleerd. Hun lichamen werden op bevel van de Duitsers provisorisch begraven in massagraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page