top of page
Christiaan Frederik Maria Diemel

Christiaan Frederik Maria Diemel

Grafvak:

23

geboren: 9 mei 1914 te Mijdrecht
overleden: 6 juni 1944 in het duingebied bij Overveen, 30 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: radiotelegrafistenmaat bij de Koninklijke Marine; verzekeringsagent te Leiden
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 6

God alleen weet, het was voor mijn vaderland en volk wat ik deed

Achtergrond

Freek Diemel was in mei 1940 radiotelegrafisten-maat bij de Koninklijke Marine in Fort IJmuiden. Na de capitulatie werd hij levensverzekeringsagent in Leiden. In 1943 dook hij enige tijd onder vanwege de bekendmaking door de Duitsers dat alle Nederlandse militairen zich moesten melden om in krijgsgevangenschap te worden opgenomen.

Verzetsactiviteiten

In het voorjaar van 1944 werd Diemel lid van de AB-groep Adviesbureau of Algemeen Belang. Diemel nam deel aan diverse overvallen op bedrijven. Zo werd 40.000 gulden buit gemaakt bij een bunkerbouwer in Rijswijk en werden 44.000 overhemden ontvreemd bij een confectiebedrijf in Leiden. Voor het illegale blad De stem van strijdend Nederland werkte hij mee aan een papierdiefstal bij de Nederlandse Rotogravure-mij. in Leiden. Diemels woning fungeerde als vergaderadres en opslagruimte.

Arrestatie en moord

Op zondagavond 30 april 1944 belde Diemel, met twee anderen aan bij een woning in Rijpwetering, die dienst deed als distributiekantoor. Door de bewoners te gijzelen zou een tweede ploeg de volgende ochtend de kluis kunnen kraken. De kantoorhouder wist echter het wapen van de overvallers te bemachtigen en hen het huis uit te sturen.


Korte tijd later werden zij in Oude Wetering door een Nederlandse marechaussee aangehouden en vastgezet, waarna deze de Sicherheitspolizei in Rotterdam waarschuwde. Op 6 juni 1944 werden de drie mannen gefusilleerd in de duinen bij Overveen.

bottom of page