top of page
Christiaan Frederik Becker

Christiaan Frederik Becker

Grafvak:

21

geboren: 11 juni 1901 te Amsterdam
overleden: 15 april 1945 te Wormerveer, 43 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: smid en machinebankwerker
geloof: luthers
vindplaats: gedenksteen 3

Rust zacht lieve man en vader

Achtergrond

Christiaan Becker was gehuwd en had zes kinderen. Vanaf 1939 was hij als machinebankwerker werkzaam bij de Nederlandse Machinefabriek Artillerie-Inrichtingen in Zaandam.


Het gezin bewoonde een tweede etage in Amsterdam. Een schoonzoon van Becker was sinds het voorjaar van 1943 verplicht in Duitsland tewerkgesteld. Eind februari 1944 kwam deze schoonzoon met ziekteverlof thuis. Na afloop van dit verlof keerde hij niet terug naar Duitsland, maar dook bij zijn schoonouders onder die een etage hoger woonden.


Op Dolle Dinsdag, 5 september 1944, vluchtten de buren van Becker die NSB’ers waren, omdat het zeer waarschijnlijk leek dat Nederland elk moment bevrijd kon worden. Vermoedelijk tijdens de hongerwinter ontvreemdden Becker en zijn schoonzoon uit de leegstaande woning van deze buren levensmiddelen en klein huisraad, dat zij verhandelden voor voedsel.

Verzetsactiviteiten

Becker nam niet deel aan het verzet.

Arrestatie en moord

Begin februari 1945 keerde de zoon van de NSB-buren terug naar Amsterdam. Hij was in dienst van de Landwacht, een Nederlandse paramilitaire organisatie die in 1943 door de Duitsers was opgericht. Bij thuiskomst ontdekte hij de verdwijning van de eigendommen. Op zijn aanwijzing werden Becker en zijn schoonzoon op 8 februari door de Feldgendarmerie gearresteerd. Zij werden overgebracht naar het Huis van bewaring aan de Weteringschans en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 15 april 1945 werden zij in Wormerveer samen met vijf verzetsmensen doodgeschoten als represaille voor twee spoorwegaanslagen in de Zaanstreek en een in de kop van Noord-Holland. Met hun lotgenoten werden zij begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.

bottom of page