top of page
Cesar Willem Ittman

Cesar Willem Ittman

Grafvak:

9

geboren: 25 juli 1914 te Brouwershaven
overleden: 7 februari 1945 te Amsterdam, 30 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: chirurg-assistent te Amsterdam
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 1

Achtergrond

Cees Ittmann was als chirurg-assistent werkzaam in het Binnengasthuis in Amsterdam.

Verzetsactiviteiten

Ittmann verrichtte vanaf 1943 illegaal werk voor het studentenverzet en was medewerker van de Persoonsbewijzencentrale waar valse persoonsbewijzen en andere officiële stukken gemaakt werden.


Later werd hij lid van de knokploeg Amsterdam en in september 1944 trad hij toe tot de Binnenlandse Strijdkrachten.


Als arts verleende Ittmann gratis medische hulp aan zieke en gewonde verzetsmensen en (Joodse) onderduikers. Ook hielp hij jongemannen die niet tewerkgesteld wilden worden aan pillen die hen niet konden schaden, maar wel arbeidsongeschikt maakten, of verwees hen naar een ‘goede’ huisarts die hen kon afkeuren.


In januari 1945 was Ittmann betrokken bij de bevrijding van de Joodse Lena Wolff. Zij was opgenomen met een schotwond en lag op zijn afdeling in het ziekenhuis waar zij werd bewaakt.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad van een medelid van zijn knokploeg vond op 19 januari 1945 in het Binnengasthuis een inval plaats. Van de drie te arresteren mensen was op dat moment alleen Ittmann aanwezig. Na zijn arrestatie werd hij overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 7 februari 1945 werd hij met vier anderen aan de Amsteldijk in Amsterdam gefusilleerd als represaille voor de aanslag op de NSB-er Feitsma, procureur generaal bij het Amsterdamse Gerechtshof. Na de terechtstelling werden de vijf slachtoffers provisorisch begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page