top of page
Catrinus Douma

Catrinus Douma

Grafvak:

15

geboren: 6 juni 1917 te Ee
overleden: 9 februari 1945 te Zaandam, 27 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: handelsagent te Slootdorp
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 1

Die in mij gelooft zal leven al ware hij ook gestorven. Joh. 11:25

Achtergrond

Catrinus Douma was vanuit zijn woonplaats Slootdorp werkzaam als agent in zaaizaden en pootgoed.

Verzetsactiviteiten

In 1943 werd Douma rayonleider van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) in de Wieringermeer. Hij was op vele manieren betrokken bij de hulpverlening aan onderduikers.


Mede onder leiding van Douma ontstond er meer samenwerking tussen LO-medewerkers uit verschillende gemeenten in de Wieringermeer. Op LO-districtsbijeenkomsten vertegenwoordigde Douma het gedeelte van de Wieringermeer dat was ondergebracht bij Noord-Holland-Noord, De Kop.


Door zijn beroep was hij in staat grote hoeveelheden granen en peulvruchten aan het verzet in Alkmaar, Amsterdam en het Gooi te leveren. In de Wieringermeer was hij ook betrokken bij de verspreiding van het illegale blad Trouw en nieuwsberichten van Engelse zenders.


Vanaf de herfst van 1944 regelde hij de uitbetaling van lonen aan stakende, ondergedoken spoorwegmannen.

Arrestatie en moord

Op 31 januari 1945 werd Douma als gevolg van arrestaties in de illegale voedselorganisatie in Hilversum op een bijeenkomst van verzetsgroepen in Middenmeer gearresteerd. Vervolgens werd hij overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 9 februari 1945 werd hij met negen anderen in Zaandam doodgeschoten. De fusillade was een represaille voor de moord door het Zaanse verzet op de NSB’er en onderluitenant van de Staatspolitie Willemsen. De tien lichamen werden door de Duitsers provisorisch in een massagraf begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page